Ideari


A Espai de Vida Crisàlide caminem sobre 9 puntals o bases fonamentals pels quals ens movem i procurem viure tots aquells que l’integrem. Els estucturem en forma d’una Rosa dels Vents que ens ajuda a navegar ben orientats en qualsevol situació que ens ofereix la vida.

AMOR

Caminem en i des de l’Amor i l’Ésser, tinguem l’edat que tinguem.

Oferim respecte i acompanyament en els processos de vida individuals i col·lectius.

Formem part d’una comunitat d’aprenentatge, composta per infants i adults sensibles al creixement autèntic i autònom.

L’adult és present, però no dirigeix cap activitat. Observa, escolta, accepta i acompanya la necessitat que surt del propi infant.

Les famílies sempre són benvingudes, també és el seu Espai de Vida, sent conscients que els adults tenim algunes necessitats diferents a les que tenen els infants.

Els adults creixem, mentre tenim la gran sort d’aprendre mentre els infants que ens envolten estan creixent.

Els adults respectem les estructures mentals i emocionals pròpies de cada una de les etapes de desenvolupament de cada infant.

Els adults som els que trasmetem l’autoritat (no autoritarisme), la seguretat i vetllem pel bon desenvolupament dels límits clars i segurs.

PROCESSOS DE VIDA

Creïem que tot ésser humà neix amb la potencialitat de totes les capacitats que necessita per a poder desenvolupar-se i SER. Aquestes capacitats es van activant a mesura que creix, viu i experimenta els diferents processos de desenvolupament que va transitant.

El motor de desenvolupament de tot infant parteix del seu interior. Mitjançant l’activitat espontània i establint experiències en interacció amb l’entorn, s’activen les capacitats i es produeix el desenvolupament, incloent-hi l’aprenentatge.

La responsabilitat dels adults és la d’oferir un entorn construït en consonància a les necessitats evolutives de cada etapa i de cada infant

La mare i el pare de cada infnant Crisàlide formen part del grup de Creixement i processos de vida dels adults, el qual es troba mensualment per atendre aspectes que sorgeixen en el dia a dia en la criança i que els permet continuar creixent en el seu camí personal.

APRENENTATGE

Ens basem en l’autoaprenentatge a partir de les pròpies necessitats i interessos.

Creïem en la força i la capacitat de l’ésser humà per trobar les seves pròpies eines i recursos.

Oferim vies i canals d’aprenentatge acords a les necessitats de cada etapa de vida. El joc, l’experimentació sensorial, la creativitat i l’activitat espontànea són les vies que ens permeten accedir a l’aprenentatge i a un pensament interconectat.

Per tal de fomentar l’aprenentatge autònom de dins cap enfora, comptem amb espais i ambients preparats amb materials i recursos que són susceptibles de despertar aprenentatge i coneixement intel·lectual, emocional i/o existencial.

Cultivem la vivència i mai l’activitat dirigida.

Ens enriquim amb l’interacció amb l’entron, la comunitat de vida i d’aprenentatge i el compartir-nos amb altres projectes educatius i socials sensibles als valors pels quals caminem.

Per a nosaltres, l’aprenenentage i el creixement, no tenen límit d’edat. És una qualitat intrínseca del nostre ésser.

ATENCIÓ HOLÍSTICA

Acompanyem a les persones en totes les seves dimensions com a ésser humà: el cos físic, el cos energètic, la dimensió emocional, el món socio-relacional, la dimensió cognitiva i la consciència.

Procurem conviure amb l’entorn des de la mateixa perspectiva i per tant el vivim des de totes les nostres dimensions i el valorem per les mateixes.

No donem més importància o rellevància atencional a una dimensió de l’ésser humà en concret. Les capacitats i aprenentages cognitius es desenvolupen acord i acompassats a tot el desenvolupament natural de l’infant.

Proporcionar una atenció holística comporta un treball continuat d’equilibri per part dels adults a l’hora de comprendre els processos de vida que es desenvolupen en cada moment en cadascuna de les dimensions que ens formen.

CONSCIÈNCIA

Els infants són éssers humans connectats a la seva essència interior, connectats a la Vida i a la pulsió d’aquesta. L’acompanyament que oferim vetlla per l’expressió i vivència d’aquesta consciència i connexió natural.

Com a ésser i organisme viu, tenim una estructura interna que és perfecte. Tenim tot el necessari per desenvolupar les competències i habilitats que ens calen per assumir el que hem vingut a fer en la nostra vida.

Cada ésser humà ÉS. En la mesura que no impedim aquesta vivència, cadascú viu connectat al seu centre i a la seva autenticitat. Des d’aquí, es pot enriquir amb la convivència amb l’entorn, la comunitat d’aprenentatge i la societat.

El contacte amb la natura és un mitjà ideal per connectar amb la nostra essència i relacionar-nos des de la mateixa.

Viure escoltant la consciència implica per l’adult dirigir la mirada al seu propi creixement personal, a connectar i respectar la seva pròpia essència, a ser humil i sincer i tenir clar que allò que no hem viscut no ho podem acompanyar, sinó viure-ho i aprendre-ho.

L’acompanyament no es produeix només de l’adult cap a l’infant, l’acompanyament es produeix entre éssers que caminen i es comparteixen per evolucionar des d’on es troba cada un, i amb el contingut i riquesa que comporta tot el seu procés d’evolució.

EQUILIBRI

Tota vivència és generadora d’equilibri sempre que es respecti i es visqui des de l’amor. Així mateix, també comptem amb un espai específic que permet el recolliment i emprar mitjans i recursos per reestablir o connectar amb l’equilibri intern.

Com a éssers conscients, els infants de l’Espai de Vida Crisàlide gestionen constantment el seu equilibri interior

No apliquem cap teràpia o medicina, però som conscients que el creixement respectuós i l’escolta a les necessitats autèntiques de l’ésser humà fan que els problemes o les possibles dolències desapareguin, doncs simplement, deixem de generar-les en les nostres vides.

A l’Espai de Vida no donem cap medicament farmacèutic o homeopàtic sense la prescripció mèdica pertinent.

Aboguem per poder atendre el nostre cos i les nostres emocions o pensaments de la manera més acord a la natura, doncs sintonitza amb la nostra pròpia naturalesa i entenem que ens centra.

EMOCIONS I VINCLES

Vivim amb els infants i els acompanyem centrant la nostra mirada en un profund respecte envers els seus processos de vida, de manera que se sentin reconeguts, acceptats i estimats incondicionalment en un entorn segur, amorós i lliure de judicis.

Sentim que el reconeixement i l’acceptació de la persona, tal i com ÉS, permet un creixement en equilibri i benestar.

En la vivència, l’infant SENT i en el seu desenvolupament aprèn a identificar aquest sentir, experimenta maneres d’expressar-lo des del respecte i creix emocionalment.

L’esforç i la motivació vers l’aprenentatge sorgeixen quan la persona està emocionalment equilibrada.

La gestió de les emocions, intervé en el món relacional, on mitjançant la convivència i la interacció, s’obre la possibilitat a que apareguin conflictes que els propis infants aprenen a atendre i solucionar per sí mateixos tot i que garantim la presència de l’adult en tot moment.

Perquè l’adult pugui oferir una mirada neta i un acompanyament lliure de judicis, cal que vetlli pel seu pròpi equilibri emocional i reconèixer els pròpis límits i les seves necessitats de seguir aprenent en cada moment.

AUTENTICITAT, AUTONOMIA

Creixem i ens desenvolupem en un indret privilegiat en mig de la natura. En ella vivim la nostra esséncia, SOM VIDA.

L’infant és el responsable del seu creixement i aprenentatge. Experimenta, investiga i observa des del seu propi interès i des de les seves pròpies decisions.

Respectem l’autonomia dels infnats, acompanyant-los en les seves vivències i confiant en la pròpia capacitat de superació davant de les dificultats que poden trobar. No realitzem per ells allò pel que encara no estan preparats per assumir, o que pensem que no saben fer.

Respectem els seus pròpis ritmes naturals. Davant de l’aparició de possibles frustracions, els acompanyem en el seu dol, no interferim en la gestió del procés personal que es troba vivint.

Deixem que els propis infants aprenguin a resoldre els seus conflictes, sempre comptant amb la presència de l’adult. Quan aquests no són capaços de resoldre’ls per sí sols, el grup és el que ajuda a solucionar les diferències.

A partir dels sis o set anys, el cercle i l’assamblea constitueix un mitjà bàsic per prendre decisions, plantejar i compartir idees i enginys, per escoltar als altres i compartir el sentir de cada membre del grup.

LLIBERTAT, RESPONSABILITAT I LÍMITS

Els infants creixent en un ambient segur, integral i que fomenta la llibertat responsable, no pas el llibertinatge.

Respectem que els infants decideixin per sí mateixos i que també puguin aprendre de les conseqüències de les seves decisions.

Els adults impedim les agressions físiques, sense judici ni verbalitzar sentències o connotacions negatives i partidistes. Observem el procès pel què passen els nens i els acompanyem des d’on són.

Compartim uns límits comuns per a tothom dins l’Espai de Vida Crisàlide.

Aquí ens respectem des de l’Amor.

No peguem ni ens fem mal físicament o amb paraules

Respectem els materials i els espais.

El joc i el treball són sempre respectats i no els interromprem.

Procurem tenir una alimentació sana, ecològica i equilibrada. Els infants són els responsables de regular-se la seva gana, l’ingesta d’aliments